Mojito

När denna kubanska klassiker är väl gjord är den en fräsch och uppfriskande cocktail.

 

INGREDIENSER

3 cl guldrom
3 tsk rörsocker
1   1/2 lime
6–8 myntablad
splash soda

SÅ HÄR GÖR DU

Tvätta limen och skär den i klyftor. Lägg dem i ett whiskyglas tillsammans med mynta och socker och muddla. Fyll glaset med is och häll på rommen. Rör om och toppa med soda.

Varför inte prova en variant, Ginger Mojito: Lägg bara till färsk ingefära då du muddlar. Eller varför inte en Bubble Mojito med mousserande vin i stället för soda, som den serveras på Buddha Bar i Paris.

Historien om Buddha Bar börjar med en man med en vision. Raymond Visan var ute och promenerade när han såg ett lagerhus med ovanligt högt tak. Det gav honom idén om ett himmelrike av fred där smaklökarna, öronen och ögonen skulle finna nöje. Ett asiatiskt tempel, en enorm buddhastaty.

Boadas är Barcelonas äldsta cocktailbar, öppnad 1933 av Maria Dolores Boadas far Miguel. Pappa hade lärt sig bartenderyrket på Kuba. Baren är liten och intim med härlig inredning i trä och art déco. Här är man alltid på alerten med nya cocktails, men givetvis experter på drinken som pappa lärde sig älska: Mojito.

Men Mojitoälskarnas verkliga favoritställe är La Bodeguita del Medio. Ernest Hemingway var en av de celebriteter som var stammis här. Förmodligen hade det faktum att författarna i Havanna kunde köpa drinkar på kredit en viss inverkan på klientelet.