Manhattan

När denna kubanska klassiker är väl gjord är den en fräsch och uppfriskande cocktail.

 

INGREDIENSER

2 cl amerikansk rye whiskey (kan ersättas med bourbon whiskey)
1 cl röd söt vermouth
dash Angostura bitter

SÅ HÄR GÖR DU

Rör med is i ett rörglas och sila ner i ett kylt cocktailglas. Garnera med rött cocktailbär.

Replikskifte mellan bartendern (som har slut på röda cocktailbär) och hans gäst:
– What’s that green thing in my Manhattan ? !
– Well , can’t you see that’s Central Park, Sir?

Många smaker i samma drink får igång aptiten. Kärvhet, bitterhet, sötma, kryddighet – allt i balans. Det finns också en Dry Manhattan, med torr vermouth, och en Perfect Manhattan med en blandning av torr och röd söt vermouth.

Manhattan är komplex och smakrik. Du kan välja något stekt eller grillat som tangerar bitterheten och kryddigheten i drinken, till exempel en mussla inlindad i bacon som penslas med worcestershiresås och grillas.

Troligen föddes denna cocktail på New York’s Manhattan Club i slutet av 1800-talet. Det figurerar minst två olika historier om drinkens ursprung. Den ena hävdar att den skapades 1874 då Jennie Randolph Churchill (Winston Churchills mamma) gav en bankett till ära för politikern Samuel Tilden. Den andra historien publicerades i John Marianis »The Dictionary of American Food and Drink« och hävdar att drinkens ursprung kan spåras till Turax, en klubb för Högsta domstolen.