TIPS & TRICKS

 

Barsil krävs för att kunna hälla upp en drink som rörts eller skakats. Den hindrar att isen följer med ner i glaset. Den består av en perforerad platta med handtag i rostfritt stål. Runt plattan sitter en spiral som bör passa blandningsglasets diameter, eftersom silen ska fungera som ett lock.

Barsked är en extra lång sked (ca 25 cm) med snurrat skaft. Den används främst för att röra om cocktails i blandningsglaset men är också till hjälp när man skiktar drinkar eller häller upp frusna drinkar ur blendern. Det snurrade skaftet gör att man kan låta mousserande vin eller annat bubbel, till exempel läsk, rinna ner till botten av drinken.

Blender används för att krossa is till »frusna« drinkar som Frozen Daiquiri och Frozen Margarita. Ismängden är givetvis beroende av hur många drinkar du ska göra. En grundregel är att vätskan precis ska täcka isen. Slå på blendern och lyssna på ljudet; när det stiger ett tonläge är drinken troligen färdig. Konsistensen ska vara som en sorbet. Servera med ett tjockt sugrör. I stället för blender kan du använda en vanlig hushållsmixer, men knivarna i maskinen tenderar att bli slöa av behandlingen. Förkrossa därför isbitarna lite för att hjälpa den på traven.

Bygga betyder helt enkelt att du häller beståndsdelarna direkt i glaset som man ska dricka ur, utan att vare sig skaka eller röra drinken. Fyll alltid glaset med is, låt aldrig några ynka isbitar guppa omkring i
drinken. Ett isfyllt glas kyls snabbare och håller kylan längre, medan smält is gör att drinken späds och smakar vattnigt. Olyckligtvis tror många att ett isfyllt glas är ett sätt att minska mängden i drinken så att baren kan tjäna mer pengar. Så är inte fallet, utan man använder större, så kallade collinsglas för att proportionerna fortfarande ska stämma och drinken smaka som den ska.

Flambera innebär att du tänder en drink, det vill säga får cognac eller annan sprit med hög alkoholhalt att brinna. Först upphettas drycken i glaset, därefter tänds den på med en tändsticka. En varning vill jag dock utfärda: Var försiktig så att du inte bränner dig på glaset eller tänder eld på håret.

Frappé betyder att en drink serveras kyld med krossad is. Det kyler effektivare men späder samtidigt drinken snabbare än iskuber. Det finns speciella manuella iskvarnar och även ismaskiner som gör färdig krossis.

Garnering gör drinkarna till en fröjd för ögat. Men kom ihåg – alla drinkar ska inte garneras.

Frosta glas innebär att du ställer glasen i frysen i 10 minuter.

Muskotnöt används riven som garnering och krydda i vissa typer av drinkar, till exempel flip och toddy.

Peel/zest är skal av citron eller apelsin. Skär en liten rund del av skalet, vik peelen på mitten över drinken framför en låga från en tändare eller tändsticka för att bränna av oljan som frigörs i skalet. Det ger en rundare smak.


Släpp ner peelen i glaset eller fäst den på kanten.

Socker- eller saltkant får du genom att först gnida in glaskanten med citron och sedan doppa den i socker eller salt.

Grenadine är en mörkröd alkoholfri saft från granatäpple som blandats med trögflytande sockerlag. Den finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker.

H&H = »half & half«, hälften grädde och hälften mjölk.

Is är avgörande för goda cocktails. Iskuber
tar lite längre tid på sig att kyla drinken, medan krossad is kyler snabbare. Ismaskiner tillverkar iskuber med olika form, och ibland får man hålla till godo med små ihåliga ploppar. Stora klirrande iskuber är att föredra. Att frysa in is i fryspåsar av plast är ett bra alternativ till ismaskin, ett annat tips är att de flesta McDonald’s restauranger säljer is från sina stora ismaskiner. Oavsett vilken typ av is du använder gäller naturlagarna. Samtidigt som drinken kyls börjar den också smälta. Cocktailen riskerar med andra ord att bli
utspädd. Ett blixtsnabbt sätt att kyla ner drinken är att köra den i en blender så
att isen krossas. Använd aldrig samma is i cocktailshakern två gånger. När du skakat och silat en drink ur shakern, kasta bort isen. En beställning »med is« betyder ca 3 isbitar, det vill säga mindre än »On the Rocks«. En »Whisky On the Rocks« är 3 cl whisky i ett whiskyglas fyllt med is. Att kyla glas är nödvändigt, eftersom de flesta cocktails ska serveras kalla. Fyll glaset med iskuber (man kan även tillsätta lite vatten som leder kylan) medan drinken blandas i blender eller shaker. Kasta bort isen i glasen och häll upp cocktailen.

Isskopa används för att ösa upp is. Använd aldrig glaset, det kan gå sönder och det kan komma glassplitter i drinken. Du kan även använda en sked, tång eller något annat föremål som inte är av glas.

Iskross används för att göra frappé till after-dinner cocktails eller krossad is till Caipirinha eller Mojito. Har du inte någon iskross kan du lägga isen i en kökshandduk, samla ihop hörnen och slå ishögen mot t ex köksbänken eller något annat hårt underlag.

Muddla innebär att du använder en muddler för att mosa eller krossa örter, socker eller frukt i botten på ett drinkglas. Att pressa saft och kött ur en frukt direkt i glaset med hjälp av en stav kallas för att muddla en drink. Barskeden kan ibland vara försedd med en muddler (liten platta) i ena änden. Du kan använda en mortelstav eller något annat lämpligt föremål om du inte har en muddler.

Mätglas används för att mäta upp rätt mängd likör eller sprit. För att åstadkomma välsmakande cocktails är det viktigt att använda någon form av mätinstrument. En cocktails smak bygger nämligen på proportionerna mellan de olika ingredienserna. Om du inte har något mätglas plockar du bara fram din måttsats för matlagning. En tesked motsvarar 0,5 cl och en matsked 1,5 cl. Alla recept anges som 3:or och 6:or, dvs enkla och dubbla, enligt den internationellt vedertagna normen.

Mått Recepten anges i europeisk standardmått, det vill säga centiliter. I USA och England används ounce, som är lika med 2,957 respektive 2,841 cl.

Dash betyder 0,75 cl, dock inte när det gäller bitters, tabasco eller worcestershiresås. Då är en dash fem droppar.

Float står för ungefär 1,5 cl som hälls på toppen i en färdig cocktail. Vissa floats är avsedda att skiktas.

Fyll är ett måttuttryck som står för att du fyller upp drinken till strax under glaskanten med den avsedda ingrediensen. Det är oprofessionellt att fylla ända upp till glaskanten.

Splash är ungefär 3 cl, och då är det oftast fråga om soda. Med en läskpistol kommer en splash på sekunden.

Squeeze är att pressa samman t ex en limeklyfta i en Cuba Libre, så att juicen pressas ut, och sedan släppa ner skalet som garnering.

Peeler, eller zestjärn, fungerar som en miniosthyvel, dvs ett verktyg för att göra  twist-, spiral- eller peelgarnering.

Rörglas. Vissa drinkar ska röras, till exempel Martinis och Manhattans. Tekniken är då att röra några varv snabbt och kraftigt med en sked i ett rörglas. Du måste vara snabb så att isen inte börjar smälta, för om det kommer isvatten i drinken smakar den inte som den ska. Har du inget rörglas går det lika bra med ett större glas eller en glasburk.

Sellerisalt är vanligt bordssalt som smaksatts med sellerijuice eller sellerifrö. Det bör användas sparsamt, eftersom smaken är mycket stark.

Skaka är en teknik som används i vissa recept för att ingredienserna ska få rätt konsistens. De flesta drinkar som innehåller fruktjuice och sockerlag kräver skakning. Man skakar vanligen i en shaker, men det går lika bra med en gammal syltburk med lock. Shaker finns i två olika huvudvarianter.

En bostonshaker består av två delar där den övre delen överlappar den undre. Vissa bostonshakers har en del av glas och en av rostfritt stål, andra görs helt och hållet i rostfritt stål.

En tredelad shaker i rostfritt stål är enklast att använda. Den består av bägare, sil och lock. I bägaren blandas ingredienserna och isen. Efter att shakern skakats och locket tagits av hälls drinken genom silen, som hindrar isen från att komma ner i glaset. Locket kallas jigger, en måttkopp som vanligtvis rymmer 5 cl. Fyll shakern till en fjärdedel med is och tillsätt ingredienserna, de billigaste först (om du skulle göra ett misstag kommer endast de att gå till spillo och inte den dyra spriten). Sätt på locket och se till att det sluter tätt. Skaka kort och intensivt.

Bostonshakern öppnas med ett lätt och bestämt slag mot metalldelen där glipan mot glasdelen är som störst.

Då frigörs det undertryck som bildats. Sära på delarna så pass mycket att du kan hälla upp cocktailen utan att få med is. Skaka aldrig en shaker med kolsyrad dryck Shakern delar på sig, innehållet åker ut och det blir en väldig röra.

Skikta betyder att du skapar en regnbågseffekt i glaset med hjälp av olikfärgade likörer. Det krävs en speciell teknik för att hindra ingredienserna från att blanda sig med varandra. Börja med den tyngsta likören (den rätta ordningen får du i recepten).

Häll sedan vätskorna i tur och ordning mot glasets kant, försiktigt så att de inte blandas. En annan teknik är att använda en liten sked eller det snurrade skaftet på en barsked. Häll sakta över skeden så blandar sig inte likörerna. Det finns olika metoder att använda barskeden då du skikta.

Sockerlag = Gomme Gum Syrup eller Simple Syrup på engelska. Blanda direkt i flaskan eller i en kastrull 2/3 strösocker med 1/3 hett vatten, korka igen flaskan och skaka kraftigt.

Syrup är en alkoholfri likör/ sirap i starka färger. Syrup finns i många smaker, t ex jordgubb, orgeat (mandel), cassis (svartvinbär), grön mint, blå curaçao, kokos, gul banan, grön banan, kiwi, björnbär, ananas, persika, hallon, passion, mango, hasselnöt, lingon, anisette och triple sec (citrus).

S&S = »sött och surt« eller »sweet’n’sour«. Det är en sockerlag med citron- och limejuice. Du kan använda utspädd sockerlag med citronsaft eller S&S pulver (finns att köpa i specialbutiker för vinsatser och essenser) som blandas med vatten.

Recept på en god S&S:

3 dl vatten,
3 dl socker,
2 dl färskpressad citronjuice,
och
2 dl färskpressad limejuice.

Triple sec och Curaçao är två citruslikörer med hårfina skillnader, det är bara färgen som skiljer. Triple sec är klar medan Curaçao finns i flera olika färger.

Vermouth finns av olika typer. Basen är vin som tillsätts en blandning av malört, isop, kamomill, enbär, kryddnejlika, rosenblad, förgätmigej, vanilj, kanel, frön och rötter från mer än 35 olika växter. Röd söt vermouth färgas med sockerkulör varpå druvsprit tillsätts. Vit torr vermouth varierar i färg från klar till lätt guldgul. Vit söt vermouth tillverkas genom att sockerlag eller uppspritad druvmust tillsätts. Den har
guldtonad färg och medelsöt smak. Rosévermouth har rosévin som bas och kryddas som övrig vermouth. Den har en fruktig, kryddig smak med en viss bitterhet.

Äggvita används för att åstadkomma riktigt tjocka och fluffiga skakade drinkar. I stället för äggvita använder många The Original Frothee, som påminner om flytande surt godis. Allt som behövs är tre droppar i en daiquiri eller sour.

 

 

 

 latin lyckorus/berusning