vi möts i baren

Baren är en central mötesplats. Vad du än befinner dig är knappast någon konst att hitta en bar att mötas i, men var finns egentligen de bästa?

Vad gör en bra bar? Baren är inte bra för att den serverar stans bästa Gin Tonic eller för upplevelsen av att den alltid serveras med is och citron. En bra bar skapar minnesvärda stunder, stämning, skön musik, även andra gästerna bidrar till att skapa stämningen… så har det varit sedan flera hundra år tillbaka. Och håll med mig det finns något speciellt med hotellbarer.

Baren (vanligen hotellbaren) var under tidigt 1900-tal naturliga mötesplatser för utlandskorrespondenter och cocktaildrickare i största allmänhet. Glamorösa barer uppstod i efter första världskrigets fredsuppgörelse. En epok som kallades ”The Cocktail Age” (1920-33) märkligt nog sammanföll den med det amerikanska alkoholförbudet. Förbudet blev ett bakslag för alkoholmotståndarna och upphävdes efter 13 år. Förbudstiden kom att bli en uppmuntrande och inspirerande källa för cocktailskapandet. Smuggelspriten smakade nämligen förskräckligt. Enda lösningen var att dölja den förskräckliga smaken med andra ingredienser, så uppstod det en mängd välsmakande cocktails.

Här presenteras några barer som är väl värda ett besök – några är födelseplats för klassiska cocktails från ”The Cocktail Age”.

Paris

Harry’s New York Bar i Paris är en av världens mest kända barer, födelseplatsen för Bloody Mary, Side Car och White Lady. Harry’s har serverat fantastiska cocktails sedan 1911. På 1920- och 30-talet frekventerades stället av F. Scott Frizgerald, Noël Coward, Jean-Paul Sartre, Gloria Swanson, Richard Burton och Ernest Hemingway, bland många andra.

Jag, kan inte tänka mig en parisresa utan att besöka Harry’s. Här serveras förmodligen världens bästa Bloody Mary. Harry’s New York Bar, 5 Rue Daunou, Paris.

Hôtel Ritz är lyx, diskretion och perfektionism; de tre honnörsorden för César Ritz som byggde hotellet. Här möttes Hemingway, kommen från spanska inbördeskriget, och baron Blixen i baren. Coco Chanel lät piccolon gå ut med hennes hundar. En klassisk cocktail komponerades här 1925. Den är uppkallad efter den tropiskt blommande mimosabusken. Hôtel Ritz – Hemingway Bar, 15 place Vendôme, 75041 Paris Cedex 01.

London

London är känt som världens främsta cocktailstad. På Savoy öppnades The American Bar 1930 och blev genast stadens cocktailbar nummer ett. Harry Craddock, en av världens mest berömda bartendrar och skapare av cocktailen White Lady, anställdes. Baren frekventerades av bland andra Erroll Flynn, Charlie Chaplin, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Marilyn Monroe och Ira Gershwin. Förmodligen har inte speciellt mycket förändrats här – perfektionism råder fortfarande i baren. Barmännen här har haft stor betydelse, inte minst genom utgivandet 1930 av »The Savoy Cocktail Book«, som hittills tryckts i åtta upplagor. The Savoy Hotel, Strand, London WC2R.

Milano

Låt inte de snobbiga butiksbiträdena avskräcka dig från att promenera genom Dolce & Gabbana’s herrbutik för att nå fram till denna sofistikerade bar, belägen på bakgården. Väl inne finner du flotta svarta pelare och soffor balanseras av en gigantisk röd takkrona i kristall av Venini Baren ger en påtaglig 1950-tals känsla. Besök Martini för en snabb lunch eller för cocktails – huvudsakligen gjorda på Martini naturligtvis. Dolce & Gabbana – Martini Bar, Corso Venezia 15, Milano.

Barcelona

Att besöka Barcelona utan att pröva stadens nöjeslivet är som att köpa en flaska Cava utan att korka upp den, Xampanyeria (katalansk stavning) kallas de barer som har cava som specialitet, och Xampanyeria var Barcelonas första cavabar. La Xampanyeria, Montcada 22, Barcelona.

Boadas från 1933 är Barcelonas äldsta cocktailbar, liten och intim men härlig art deco-inredning. Boadas är alltid på alerten med nya cocktails, men signaturdrinken är klassikern från Västindien, där grundaren lärde sig bartenderyrket. Boadas, Tallers 1, Barcelona.

Gimlet är en juvel – en av de första barerna i Barcelona. Gimlet, Rec, Barcelona & Gimlet II, Santaló 156, Barcelona.

Ta hissen upp till 26:e våningen till W’s ultra-exklusiva Eclipse bar, där underbara cocktails kompletteras av världsklass DJs spelar läckra beats, stadens ultimata underhållning utan tvekan.  Placa de la Rosa dels Vents 1, Barcelona.

Följ med på en nostalgitripp i Barcelona! Längst ner på Las Ramblas, på tvärgatan Sant Monica, ligger Pastis – en minimal bar med maximal stämning. ”Pastis, Paris, Piaf” är de tre p.n som präglar denna var. Las Ramblas, Santa Monica 4, Barcelona.

Havana

En välkänd Daiquiri-drickare är Ernest Hemingway. Han drack dem dubbla på denna restaurang och bar som än idag är en av de mest populära i Havanna. Atmosfären är lugn, till och med vid borden som står placerade alldeles nära baren. Väggmålningar från 1930 visar den smutsiga 1800-talshamnen. Maten ackompanjeras av en trio som spelar kubansk musik. La Floridita är trivsamt och exklusivt i en utpräglad minnesmiljö. La Floridita, Calle Obispo 557, La Habana.

La Bodeguita del Medio är Mojitoälskarens favoritställe. Ernest Hemingway var en av de celebriteter som var stammis här. Väggarna är täckta med namnteckningar av Nat King Cole, Brigitte Bardot och Erroll Flynn, följda av Julio Cortázar, Juan Manuel Serrat och Jack Lemmon för att nämna några. Förmodligen hade det faktum att författarna i Havanna kunde köpa drinkar på kredit en viss inverkan på klientelet. Kanske Havanas mest kända bar-restaurang som sannerligen kräver ett besök för en drink.Varför inte utbringa en skål för Hemingway själv? Bottenvåningen är fullpackad av turister, och rakt fram sitter Papa själv på väggen. En trappa upp är ofta mindre befolkat och ett bra ställe att hänga på.Om du tänker äta här, be om ett bord uppe på terrassen. Då kan du sitta och titta ner på den överfulla baren. La Bodeguita del Medio erbjuder en garanterat hög stämning med inslag av vackra kubanskor. La Bodeguita del Medio, Calle Emperador 207, La Habana.

Honolulu

Det legendariska rosa målade hotell som öppna 1927 vid Waikiki Beach dess glans är lika kraftig idag med brus från vågorna och sorl av gäster. Slå dig ner på en av de 20 barstolarna sippa på en Mai Tai och låt dig hänföras av utsikten över Waikiki Beach och Dimond Head. Mai Tai bar garanterar en elegant tillflykt i trivsam miljö med goda cocktails.

Två bartendrar tävlar om äran av att ha komponerat Mai Tai. Don Beach på Restaurangen Don the Beachcomber i Hollywood i början av 1930-talet och ”Trader” Vic 1944. Att det var Beach är inte bekräftat därför får vi förmoda att det var Vic. På restaurang Hinky Dink’s blandade han 17-årig mörk Jamaicarom, färskpressad lime, lite apelsinlikör av märket Curaçao, fransk Oregat (mandel-syrup) och kandisocker lösning. Efter att ha skakat alltsammans kraftigt fyllde han ett glas med avskrapad is, hällde i blandningen och garnera med en limeklyfta och en kvist mynta. Två vänner från Tahiti bjöds att smaka och den ene uttalade sig entusiastiskt: – ”Maitai” vilket just betyder himmelsk den bästa.

Att Don kom till Hollywood efter att ha vistats en tid på Hawaii är känt och högst trolig är att denna drink även komponerades där. Idag finns det visserligen ett Beachcomber hotell i Waikiki i Honolulu men betydligt trevligare är Mai Tai Bar på Royal Hawaiian Hotel, 2259 Kalakaua Avenue, Honolulu.

Prata med bartendern

– De kan ofta tipsa om vilka barer du inte bör missa. Cocktailfantaster uppskattar sällan lokala ölhak.

  latin lyckorus/berusning